Aktuelt

Praksisplass i Guatemala

Skrevet i mai 2007

Jeg, Annette Fagerberg, 22 år har studert Reiseliv og Administrasjon ved Høyskolen i Telemark, Bø. I mitt 6. semester ville jeg dra til utlandet for å studere et halvt år, helst et spansktalende land. Det er ett av valgmulighetene. Et annet er praksisplass. Jeg pratet med Ingeborg Nordbø som er med i vennskapsgruppen Tinn / Reu, hun sa hun kunne skaffe meg praksisplass i Guatemala hvis jeg ønsket det.

Det var et utrolig tilbud for meg, jeg har alltid ønsket å dra til Latin-Amerika, og nå fikk jeg muligheten til å bo der et halvt år!

Vennskapsgruppen i Reu (Guatemala) skaffet meg praksisplass i en fornøyelsespark, noe lignende Tusenfryd. Her jobber jeg på et kontor med spesielle hendelser. Jeg trives veldig godt. Jeg trodde Guatemala var et veldig fattig land, men på praksisplassen fikk jeg oppleve en annen side ved landet. Ja, det er mange fattige her, men det er også en del med masse penger. Fordelingen er veldig skjev, og det er flere fattige enn rike.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er tre ting jeg har bemerket meg finnes over hele Guatemala; folk, løshunder og kyllinger. I byene har folk det forholdsvis godt. Det finnes uteliggere her i Reu også, de sover utenfor politistasjonen, men offentligheten bryr seg ikke, sosialtjenesten kan ikke sammenlignes som i Norge for å si det slik!

Ellers er det mange som bor ”på landet”, der er det dårlig med drikkevann slik at de må ty til elvene. Alle elvene jeg har sett er fylt med søppel slik at det dannes mange bakterier og mange blir syke. Det er dårlig med kunnskap om søppel her, folk kaster søppel overalt. Det er veldig trist.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Guatemala er et utrolig land, med masse variasjoner; både landskapsmessig, temperaturmessig og kulturelt. Her finnes det byer på over 2000 meter hvor klimaet er kjølig, og temperaturen går ned mot 0 om natten. I Reu befinner seg ca 240 m.o.h. hvor temperaturen er betraktelig høyere; rundt 30 – 35 grader. Dette er Mayaindianernes hjemland og det finnes mange ruiner fra deres historie. Mye av deres kultur er godt bevart, det kan vi se på de typiske klærne folk går med, språket de snakker. Det finnes over 20 indianerspråk her. Det er også mayaindianerne som utgjør størsteparten av den fattige befolkningen. Her ser vi kvinner jobber hardt ved sjøen Atitlan som er en naturperle i seg selv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er mange fattige som bor her, de fleste av dem er mayaindianere. Men det er også en del rike, og kontrasten mellom fattig og rik er veldig stor.
Det finnes indianere som ikke har egen jord, men bor langs landeveien.

Monte Cristo

2. april var jeg med vennskapsgruppen og feiret 3 års jubileum for Monte Cristo. Monte Cristo er en norsk gave. Det var før et stort jordstykke ganske nærme Stillehavskysten. Her ble det drevet bomullsplantasjer og det var masse kveg. I dag er Monte Cristo en landsby hvor Indianere uten jord, uten tilhørighet, kan slå seg ned på. NORAD har blant annet har støttet med penger til bygging av samfunnshus, kontor og bolighus. Her bor det mange som ikke kan lese og skrive, slik at behovet for skole er stort. Monte Cristo er et forholdsvis lite samfunn, 356 familier. Barn og ungdommer 260. 28 % av kvinnene er enker, det finnes også en del enslige mødre og for dem er livet vanskelig. I Monte Cristo dyrkes blant annet mais. Det er også tomatprosjekter som Jorge Ziller står i spissen for.

 

Strøm: strømprosjektet er under behandling. Strøm er veldig dyrt enda, men de leter etter et billigere strømforsyningskompani. Kanskje i september vil alle hus ha strøm, men det er enda ikke helt sikkert. Vennskapsgruppen Tinn/Reu er et hjelpemiddel for Monte Cristo og hjelper med å koordinere arbeid for innbyggerne i samfunnet.

 

Sentrum: Samfunnshuset samles innbyggerne til møter, hvilken som helst aktiviteter, sosiale aktiviteter, fester, dansing, og ideen er at sentrumet skal fungere som en bedrift som kan fungere på egen maskin.

 

 

Nå har vinteren begynt, det vil si regntiden. Hver dag er det tordenbyger og kraftig regn, det er deilig fordi lufta er kjøligere.

Det hender at det ikke er strøm i huset, men det er ingen problem med tanke på maten for vi bruker propan her. Det skjer oftere at det ikke er vann i springen, noe som er normalt. I noen byer stenger de også vannet midt på dagen for å spare.

Dagen begynner kl 6 om morgenen for da er det lyst, og varer fram til 6 om kvelden. Dagen min begynner med en frukt, gjerne ananas, og nypresset appelsinjuice. Sukk, jeg kommer til å savne all frukten her. I hagen har vi et stort mangotre og jeg spiser mango nesten daglig. Dessuten finnes det annen frukt jeg aldri har sett før, og smaker kjempe godt! Guatemalerne har en veldig ensidig kost synes jeg. De spiser mye bønner, tortillas av mais, masse egg, og masse kjøtt / kylling. I begynnelsen spiste jeg nesten bare egg. Men jeg ble så lei, at jeg måtte kutte ut egg i nesten 3 måneder! Jeg savner norsk brød! Her spiser vi 3 ganger om dagen, og middagen nytes rundt 1 tida når det er varmest.

På praksisplassen jobber jeg 4 dager i uken, og de andre dagene prøver jeg å reise litt rundt. Men jeg må være forsiktig for det er visst mye kriminalitet her. Jeg har vært heldig fordi jeg har ikke vært utsatt for noe så langt.

Guatemalerene er et vennelig folk, og de hjelper gjerne til hvis de har muligheten. Alle hilser på hverandre i gatene, og de viser interesse.

Jeg kjente allerede til Byron, en guatemaler som bodde i Tinn i 6 måneder, slik at jeg fikk fort venner da jeg kom hit. Nå har jeg blitt kjent med mange flere folk som jeg vil savne mye.

Kommentarer er lukket