Aktuelt

Kjerringsveiven setter spor i Retalhuleu

I El Triumfo fant vi et bakeriutsalg hvor logoen til Kjerringsveiven var på forklærne.
El Triumfo er et lokalsamfunn hvor innbyggerne er indianere som har fått tildelt erstatningsjord fra staten fordi de mistet hjemmene sine oppe i høylandet under krigen. De måtte rømme fra hjemmene sine og gjemme seg i fjellene mens krigen varte. De måtte klare seg på det de fant ute i naturen. Da krigen var over og de vendte hjem var hjemmene deres overtatt av andre. De fikk erstatningsjord av staten nede i lavlandet hvor klimaet og dyrkningsforholdene var helt annerledes enn de hadde kjennskap til. Dette var en vanskelig tid for dem, de led under at de var krigsoffer og at de ble flyttet til et område som var så ukjent for dem. De hadde også vansker med å ha tillit til mennesker og samfunn etter det de hadde opplevd.
Dette lokalsamfunnet har fått hjelp og veiledning fra bl.a. Fagforbundet og Norad gjennom Cerfor både i forhold til hvordan dyrke jorda og kvinneprosjekter.
I ett av kvinneprosjektene har Kjerringsveiven deltatt. De har bidratt med midler i etableringen av et bakeri. Bakeriet sysselsetter i dag 11 kvinner som har et utbytte på ca. 300 kroner hver i måneden. Dette er kjærkomne penger når en månedslønn ligger på ca. 3000 kroner. Det siste bidraget fra Kjerringsveiven gikk til innkjøp av utstyr for å bake kremkaker o.l. Dette har økt inntjeningen.
Deres store ønsker i dag er å få sitt eget lokale til bedriften, de er redd for at eieren vil øke husleien etter hvert som de får større fortjeneste.

image
Tekst til bilde: Nesten utsolgt!

Mere informasjon om Vennskap Tinn/Retalhuleu/Champerico kan du få ved å kontakte Ingeleiv Jensen ingeleleiv@hotmail.com eller Palma Marie Sebu pmarie-s@online.no

Kommentarer er lukket